”Wat is een media manager?”

Over een week begint voor mij mijn opleiding weer. Ik doe MBO 4 Media Manager. Vaak krijg ik de vraag wat media manager eigenlijk is en wat je er precies mee kunt doen. In deze post leg ik alles uit wat je over deze opleiding en beroep moet weten als je interesse hebt.

tumblr_nso1uxHjVJ1t0k6q7o1_500

Laat ik bij het begin beginnen. Ik doe mijn opleiding op het Media College in Amsterdam. Ik vind de organisatie en opleiding zelf wel eens wat chaotisch maar verder vind ik de dingen die wel goed gaan leuk. De opleiding duurt 3 jaar lang. Voor de opleiding heb je een vmbo diploma nodig met economie.

Met media manager kun je later verschillende kanten op. Mijn standaard antwoord als iemand vraagt wat media manager is is dat het projecten leiden is in de media. Dat is het eigenlijk ook. Als media manager heb je een beetje verstand van alles binnen de media en met die kennis leid je een project. Meestal ga je aan de slag als free lancer en huren mensen je in voor de projecten maar je kunt natuurlijk bij een bedrijf gaan werken en leiding geven aan een afdeling.

De media is de laatste tijd aan het groeien en vooral de sociale media speelt een grote rol in dit beroep. De 5 media die er bestaan zijn op dit moment web, tv, radio, print (magazines etc), game en evenementen. Deze media zijn er groot want je kunt er van alles mee. Van redactie tot de productie van bijvoorbeeld een evenement. Vaak lopen deze media ook door elkaar heen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een tv programma waar ook een app voor beschikbaar is.

tumblr_nsq3dqRLhH1uufxgoo1_1280

Met de opleiding heb ik bijna geen toetsen. Wij werken vaker in projecten. Dat vind ik wel fijn, want dan weet je een beetje wat er van je verwacht word in de praktijk later. Voordat ik de opleiding ging doen dacht ik altijd dat je echt moest leiding geven maar dat bleek eigenlijk niet zo te zijn. Je moet eerder het project gaan organiseren dan leiden. Je werkt in een team en jou taak is om alles goed te organiseren.

De vakken die ik krijg (exclusief de algemene vakken) zijn Marketing, Content Creatie en beheer, Redactie, Projectmanagement, Mediawijsheid en productie. Ik vind de vakken erg leuk alleen soms is de informatie wel eens langdradig.

Als laatste vertel ik nog iets over de projecten die we doen. Je hebt kleine opdrachten en soms een groter project. Voorbeelden van grote projecten waren voor mij dit jaar een magazine maken, klei animatie maken, een eigen project (daaruit is deze blog ontstaan!). Natuurlijk heb ik nog veel meer gedaan.

Ik vind de opleiding tot nu toe wel leuk maar soms mis ik betere uitleg en meer begeleiding omdat ik natuurlijk ook nieuw ben in deze sector.

Als jullie nog verder vragen hebben over deze opleiding, laat het dan vooral weten in de comments!

Welke opleiding doe jij?

You may also like

Geen reacties

Geef een reactie