Lifestyle Persoonlijk

Ik ben een introvert.

Ik weet zeker dat je wel eens van het woord introvert hebt gehoord, of misschien ken je de betekenis al. Ik zelf ben een introvert, misschien ben jij dat ook wel?

introvert.jpg

Introvert en het tegenovergestelde extravert, wat aan de andere kant van het spectrum staat zijn karakter eigenschappen. En dat houdt eigenlijk in hoe je brein in elkaar zit, hoe je functioneert, hoe je je gedraagt als je met andere mensen bent en het meest belangrijke: waar je je energie vandaan haalt.

Je kan de ene keer introvert en extravert zijn en je kan zelfs een mix van beiden zijn. Maar vaak ben je meer introvert of juist meer extravert. En in mijn geval denk ik dat ik meer introvert ben. Als voorbeeld vind ik het vaker leuker om binnen te zitten en een boek te lezen dan naar een feestje te gaan. Ik vind small talk vaak een beetje saai en ik hou meer van de diepere gesprekken.

smalltalk1

Ik vind het best moeilijk om tegen nieuwe mensen te praten, nieuwe vrienden te maken omdat ik me vaak verlegen en awkward voel. Soms heb ik dat zelfs als ik met een groep vrienden afspreek. Ik weet niet waarom dit zo is, het is gewoon zoals mijn brein werkt denk ik.

Deze eigenschappen maken me niet perse introvert maar het zijn wel de meest bekende eigenschappen van een introvert. Ik zie op het internet vaak mensen die zich zorgen maken. Ze voelen zich stil en gevoelig voor dingen en ze houden er niet zo van om naar buiten te gaan.

Mensen zien ze niet perse op de goede manier. Maar eigenlijk hoeft dit niet zo te zijn. Doordat je introvert ben, ben je niet raar. Op dit moment worden extravert een beetje de ‘normale’ mensen genoemd. En als je wilt slagen in het leven en in je carrière moet je extravert zijn.

Je moet een soort van grote sociale vlinder zijn, heel veel zelfvertrouwen hebben en je moet goed kunnen praten voor een groep mensen. Maar dat is gewoon niet waar. Er zijn zoveel succesvolle mensen die introvert zijn. Denk aan shakespeare, JK Rowling en Emma Watson.

Wees niet bang om introvert te zijn. Je bent niet raar door hoe je bent en je kunt nog steeds geweldige dingen doen. En ik schrijf dit artikel niet om te zeggen dat extraverts stom zijn, een paar vrienden van mij zijn het. Maar het is gewoon in deze maatschappij dat extravert meer word gewaardeerd en dat vind ik stom.

Je moet gewoon jezelf kunnen zijn.

Ben jij meer introvert of extravert?

Geef een reactie