Lifestyle

Nee zeggen – Waarom het belangrijk is om nee te zeggen

nee zeggen

 

Nee zeggen kan soms nog wel eens lastig zijn. Want het liefst wijs je mensen niet af en wil je alles uit het leven halen. De laatste tijd merkte ik wel dat ik te veel ja zei terwijl ik eigenlijk nee bedoelde. In deze post leg ik uit waarom het belangrijk is om nee te zeggen in sommige situaties.

Ja!

Een ja is snel gezegd. ”Wil jij mijn dienst overnemen?” Jahoor dat is goed. ”Ga jij vanavond mee naar dat feestje?” *Denkt: ik heb eigenlijk wel hoofdpijn en ik voel me moe* Ja leuk, ik ben er om 8 uur! Hoe komt het eigenlijk dat wij mensen soms meer aan anderen denken dan onszelf?

Ik denk dat het komt omdat wij als personen perfect willen zijn. We willen geen leuke dingen missen en we doen wat er van ons verwacht wordt. We geven niet graag toe dat we moe zijn of er even geen zin in hebben. Kortom: we zijn onzeker. Maar eigenlijk schiet je er vrij weinig mee op.

Want doordat je ja hebt gezegd zit je opgezadeld met iets wat jij helemaal niet wilt! En je liegt tegen anderen dat je het wilt terwijl dit helemaal niet zo is. Aan de andere kant, vind jij het zelf vervelend als mensen nee tegen je zeggen? Waarschijnlijk niet zo erg als jij verwacht dat mensen het erg gaan vinden.

Nee zeggen

Met anderen, niet voor anderen

Je leeft met anderen, niet voor anderen. Natuurlijk moet iedereen rekening met elkaar houden maar het moet niet op de manier dat je jezelf niet op de eerste plaats zet. Zet je grenzen op een rijtje en bedenk of jij iets echt wilt voordat je ja zegt. Als je het nog even niet weet kun je ook tegen de vrager zeggen dat je er nog even over na moet denken. Zo zeg je geen ja en ook geen nee waardoor je bedenk tijd hebt.

Mensen kunnen het ook erg lastig maken. Ze kunnen bijvoorbeeld doorvragen waarom jij nee zegt. Maar jij bent ze geen verklaring schuldig, echt niet. Nee is nee en het maakt niet uit wat de reden daarvan is. Als jij iets niet wilt dan is het gewoon zo. Het is een vraag die zei stellen en geen afspraak, je bent ze dus geen verklaring verschuldigd.

De laatste tijd heb ik gemerkt dat ik te veel ja zei terwijl ik eigenlijk nee wilde zeggen. Daardoor ben ik dit artikel gaan schrijven en ga ik nu weer hopelijk minder ja zeggen.

Kan jij goed nee zeggen?

Geef een reactie