Lifestyle

Stemmen tips – Op wie moet ik stemmen?! Ik geef je 5 tips

Stemmen tips

Op 15 maart is het zo ver. Dan kan iedereen die mag stemmen een stem uitbrengen op de partij en lijsttrekker naar keuze. Op wie je moet gaan stemmen is altijd een lastige keuze. Ik merk vooral dat het onder jongeren een onderwerp waar niet echt over gesproken wordt en niemand weet precies waar die op gaat stemmen. Ik geef jou 5 stemmen tips om daar achter te komen.

Stemwijzer 

Stemmen tips

De stemwijzer zal je waarschijnlijk wel kennen. Bij de stemwijzer moet je bij 30 stellingen eens of oneens antwoorden. Op basis van jou antwoorden selecteert de Stemwijzer de partijen waar jij de meeste overeenkomsten mee hebt. Ook kun je per stelling bekijken wat de partijen over deze stelling te zeggen hebben. De Stemwijzer is natuurlijk niet helemaal betrouwbaar aangezien een partij meer is dan 30 stellingen maar de Stemwijzer laat wel een beetje zien naar welke partijen je kunt gaan kijken.

De politieke weegschaal

Dit is een beetje vergelijkbaar met de stemwijzer. Bij de politieke weegschaal zijn er 7 stellingen. Je ziet dan steeds van 3 politieke partijen het kies programma en je moet dan degene kiezen die jou het meest aanspreekt. Ik hoop dat ik het een beetje goed heb kunnen uitleggen, haha. Ook hierbij geldt dat het niet altijd heel erg betrouwbaar is net als de Stemwijzer.

Standpunten lezen per partij 

Een van de beste tips die ik je kan geven over stemmen is het lezen van standpunten. Nadat ik de stemwijzer had gedaan en me een beetje had verdiept in welke partijen ik overweeg om op te stemmen ben ik de voorstellen gaan lezen. Sommige partijen hebben ook een verkorte versie waardoor je geen honderden pagina’s hoeft te lezen en een samenvatting kan lezen van de standpunten die deze partij het belangrijkst vind. Ik vind dit de handigste manier.

Stemmen tips

Volg de lijsttrekkers 

Een lijsttrekker is maar een persoon die het visite kaartje is van een bepaalde partij. Natuurlijk is een persoon niet alle standpunten van een partij maar het geeft wel een goed beeld van wat de partij graag wilt. Je kunt lijsttrekkers bijvoorbeeld volgen op sociale media, op tv (tijdens de verkiezingen zijn ze vaak aanwezig tijdens programma’s en debatten) en bijvoorbeeld op online platvormen zoals vice.

Weet jij al op wie je gaat stemmen?

FacebookInstagramBloglovinTwitter. 

1 thought on “Stemmen tips – Op wie moet ik stemmen?! Ik geef je 5 tips”

Geef een reactie