Ondernemerschap & Bloggen

Tentamen tips – Mijn tips voor het leren van tentamen

tentamen tips

Tentamens zijn nooit leuk… Toch moeten ze toch gemaakt worden om verder te komen in je opleiding. Het blijft echter lastig om te leren voor je examens. Hoe leer je nou het meest effectief? Vandaag deel ik mijn tentamen tips voor effectief leren.

Samenvattingen zelf schrijven

Veel studiegenoten van de opleidingen die ik heb gedaan zochten altijd samenvattingen op. Zelf merk ik dat het veel effectiever is als je deze zelf schrijft. Wanneer je namelijk deze zelf maakt ben je al bezig met de stof en ben je als het ware al aan het leren. Probeer de samenvatting van een bepaald hoofdstuk te maken wanneer deze behandelt wordt door de leraar. Zo heb je de stof nog in je hoofd en hoef je niet in een keer een grote samenvatting te maken van een groot deel van je boek.

Praat erover / overhoren

Je merkt pas of je de stof begrijpt als je erover gaat praten met iemand. Spreek dus af met een studiegenootje die hetzelfde tentamen heeft. Je kunt er dan over praten of elkaar overhoren over de stof. Deze techniek werkt zo goed omdat je eerder iets gaat onthouden van een gesprek dan dat je zelf de kale stof gaat leren en lezen.

Oude tentamens

Ze zijn niet altijd beschikbaar maar in de meeste gevallen is er wel een oud tentamen te vinden. Als deze niet beschikbaar is kun je ook vragen aan je leraar of deze nog een oud tentamen heeft. Door oude tentamens te maken krijg je inzicht in wat er van je verwacht wordt. Ook zie je gelijk welke onderwerpen goed gaan en welke minder gaan. Zo kun je daar nog extra aandacht aan besteden tijdens het leren.

tentamen tips

Maak een planning

Vaak gebeurd het dat je niet voldoende tijd meer hebt om te leren voor een examen. Daar gaat het vaak fout. Zorg dus dat je een goede planning maakt. Schrijf dus per dag op wat je gaat leren en deel dit zoveel mogelijk op, bijvoorbeeld in hoofdstukken of paragrafen. Plan er echt tijd voor in, in je weekrooster. Dan hou je overzicht over wat je nog moet leren en kan je bijspringen wanneer je tijd tekort komt.

Neem genoeg pauze

Dit klinkt misschien als een rare tip maar af en toe een goede pauze nemen is erg effectief. Ga niet urenlang aan de tentamenstof zitten want op een gegeven moment komt er niks meer binnen en gaat het je erg tegenvallen. Probeer dus om voldoende pauze’s in te plannen.

Heb jij nog tentamen tips voor mij?

Geef een reactie