Lifestyle

Tips tegen uitstellen – Ik geef je mijn gouden tips tegen uitstellen

tips tegen uitstellen

Uitstellen… We doen het allemaal wel eens. Soms heb je gewoon geen zin om iets te doen. Helaas moeten sommige dingen gewoon gebeuren. Vroeger stelde ik altijd alles uit. Mijn huiswerk, opruimen en het maken van een afspraak, ik stelde het allemaal uit. Nu is dat echt een stuk minder. Vandaag deel ik mijn tips tegen uitstellen!

Mentaliteit

Een van de grootste tips tegen uitstellen is het veranderen van je mentaliteit. Misschien wel het lastigste punt. Uitstellen ligt echt aan je mentaliteit en motivatie. Als jij geen motivatie hebt om dingen te doen gaat het je niet lukken om minder uit te stellen. Je kunt als doel stellen om met je motivatie en mentaliteit te werken, wanneer je dit doel concreet hebt staan lukt het beter om je er op te concentreren.

Lijstjes

Wanneer je doelen en kleine taken heb om te doen is het handig om deze dingen op te schrijven. Ik heb zelf het idee als ik iets opschrijf dat ik het eerder doe. Waarschijnlijk omdat het dan concreet wordt dat ik dit echt moet gaan doen. Je kunt dingen die je opschrijft ook ergens ophangen zodat je er vaker aan herinnert wordt om de taak te doen.

Pomodoro techniek

Dit is een techniek die ik vooral gebruik voor schoolwerk en voor mijn blog. Er staan heel veel artikelen over deze techniek op internet. In het kort:

  1. Je maakt een taken lijst met alle taken die nog gedaan moeten worden.
  2. Je zet een timer van 25 minuten (meerdere tijdslimieten zijn mogelijk) en gaat aan het werk met de taken.
  3. Na deze periode neem je even pauze en vink je af wat er allemaal gelukt is.
  4. Je start de timer weer en gaat weer aan de slag.
tips tegen uitstellen

Deel taken op

Wanneer je een grote taak moet doen kan het zijn dat je er erg tegen op staat. Probeer wanneer je een to do lijstje maakt zoveel mogelijk de taken op te delen in kleinere taken wanneer dat mogelijk is. Wanneer je de kans hebt om dingen af te strepen krijg je meer motivatie om door te gaan. Ook krijg je hierdoor meer overzicht in de taak.

Maak een planning en stel deadlines

Een belangrijk onderdeel en ook een van de tips tegen uitstellen is een planning maken. Het gaat je echt niet lukken om 10 hoofdstukken te leren de dag voor de toets. Dan heb je het al te lang uitgesteld. Probeer dagen en een tijdstip voor jezelf in te plannen wanneer je aan de taak gaat werken. Zorg ervoor dat je ook inplant wat je precies gaat doen. Zo hou je overzicht over wat er af is en of je tijd tekort komt. Ik gebruik zelf de mascha planner voor mijn planning, een ontzettend fijne planner.

Begin bij de grootste taak

Begin bij de taak waar je het ergste tegenop ziet. Dit is ook vaak de grootste taak. Wanneer je begint met de grootste taak en die af hebt vallen de rest van taken mee. Probeer dus eigenlijk juist te doen wat je niet wilt doen. Plan dit ook in, in je planning!

tips tegen uitstellen

Raak niet afgeleid

De grootste reden voor uitstelgedrag is dat je afgeleid raakt. Je wilt simpelweg iets anders doen dan de taak zoals op je telefoon zitten of nog heel even op Facebook surfen… Zorg dus als je bezig gaat met een taak dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Leg je telefoon even weg en zorg dat je niet afdwaalt op de computer.

Weten hoe ik mijn agenda indeel? Lees hier de agenda tag.

Welke tip gebruik jij tegen uitstellen?

1 thought on “Tips tegen uitstellen – Ik geef je mijn gouden tips tegen uitstellen”

Geef een reactie