Ondernemerschap & Bloggen

Toekomst bloggen – Zit er nog een toekomst in het bloggen?

toekomst bloggen

Iedere blogger heeft het wel gemerkt; de blog wereld is aan het uitdunnen. Veel bekende bloggers zijn al (voor een lange tijd) gestopt of posten minder. In dit artikel deel ik mijn mening over de toekomst van het bloggen.

Instagram en Youtube

Bloggen bestaat al ontzettend lang. Ik lees al blogs van bloggers sinds ongeveer 2009. Pas in 2016 ben ik zelf begonnen met bloggen. Een van de beste beslissingen ooit. Ik heb een eigen plekje op het internet waar ik mijn verhaal kwijt kan, dat voelt ontzettend fijn. Ik wil namelijk altijd van alles delen.

Na ongeveer een jaar merkte ik al dat de blogwereld begon met veranderen. Veel bloggers begonnen met andere sociale media. Vooral Instagram en YouTube is erg populair en zijn een business op zichzelf. Nu zijn er zelfs bloggers die helemaal gestopt zijn met bloggen en alleen nog maar Youtuber en/of instagrammer zijn, zoals bijvoorbeeld beautygloss.

Doordat andere sociale media populair zijn geworden is de blogwereld verzadigd geraakt. Iedere blogger heeft wel gemerkt dat bezoekersaantallen en reacties wat zijn teruggelopen. Dit zal ook wel de reden zijn dat sommige bloggers zijn gestopt of geminderd zijn met bloggen. Ontzettend jammer, want ik mis sommige bloggers wel. Natuurlijk is het wel begrijpelijk als je populairder bent op een ander kanaal, je moet namelijk wel prioriteiten stellen.

toekomst bloggen

Waarom bloggen?

Ik ben zelf begonnen met bloggen door een uit de hand gelopen school project. Na dit project heb ik er voor gekozen om door te gaan met bloggen omdat ik het merkte dat ik het gewoon ontzettend fijn vind. Schrijven is iets wat ik altijd al heb gedaan. Het is daarom ook erg fijn om ook wat onderwerpen en schrijfsels met jullie te kunnen delen.

Ik ben nooit een blog begonnen voor geld of gratis producten. Persoonlijk vindt ik dat ook geen goede reden om te bloggen. Door de jaren heen heb ik zeker wel producten ontvangen en af een toe heb ik een betaalde samenwerking met een merk. Dit is echter maar minimaal, vooral omdat ik ook niet op elk aanbod inga. Het past niet bij me om artikelen te plaatsen waar ik niet 100% achter sta. Het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Ga ik Youtuben en instagrammen?

Andere sociale kanalen zijn simpelweg gewoon niets voor mij. Ik heb meerdere keren geprobeerd om YouTube filmpjes op te nemen en ook heb ik geprobeerd om vrij regelmatig op Instagram te plaatsen. Echter merk ik steeds weer, het is gewoon niets voor mij. Ik hou ontzettend van het schrijven en het creëren van content. Video’s en sociale media posts maken vindt ik simpelweg gewoon niet leuk om te doen. Ookal is het erg populair, ik ga niet iets doen wat mij geen plezier gaat brengen.

Is er nog een toekomst?

Ik denk dat er zeker nog een toekomst is voor bloggers. Wat ik wel denk is dat de ouderwetse blog zijn piekjaren heeft gehad. Ik merk aan mijzelf en andere personen dat bloggen nog wel gewild is. Er zullen altijd wel personen zijn die liever een artikel bekijken op sommige momenten. Zelf vind ik het ook nog fijn om artikelen te lezen.

Daarnaast zoeken mensen nog ontzettend vaak op zoekmachine’s. Wanneer jij informatie zoekt over een bepaald onderwerp is een zoekmachine waarschijnlijk de eerste tool die je gebruikt. Met behulp van SEO kun je zorgen dat daarom nog ontzettend veel bezoekers op je site terecht komen. Conclusie die ik kan geven is dat bloggen zeker een toekomst heeft maar de piekjaren wel voorbij zijn.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees hier mijn artikel over youtube vs. bloggen.

Denk jij dat bloggen een toekomst heeft?

2 thoughts on “Toekomst bloggen – Zit er nog een toekomst in het bloggen?”

  1. Of bloggen de toekomst is, dat zal waarschijnlijk wel minder worden. Alleen moet je bloggen, omdat je het leuk vind om dit te doen. Denk ook dat je het anders niet gaat volhouden, maar dat is mijn mening. Wel denk ik, dat er altijd mensen blijven, die het leuk vind blogartikelen te lezen en die juist niets de andere social media kanalen wil gaan gebruiken, om deze bloggers te gaan volgen.

Geef een reactie